Ste tudi vi med tistimi, ki se sprehajajo med policami trgovine in se zavedajo, da je hrana za nas potrošnike vsak dan sveža zato ker “mora” biti in da se ob tem veliko hrane, ki je užitna a ni primerna za na police, zavrže?

Ste tudi vi kdaj zvečer v pekarni opazili koliko kruha in peciva ostane in vas je zgrozilo ob misli, da se kruh raje zavrže kot da se podari ali proda po znižani ceni?

Se zavedate, da na globalni ravni zavržemo eno tretjino vse pridelane hrane in, če bi vso hrano enakomerno porazdelili na svetu ne bi bilo lačnih in ljudi v pomanjkanju?

Užitne a zavržene hrane se v razvitem svetu zaradi protokolov ne sme posredovati tistim, ki jo potrebujejo, ker v primeru zastrupitve nihče noče nositi odgovornosti. Vse skupaj posledično vrže slabo luč na podjetje ali trgovinsko verigo. Zaradi tega se hrano raje zavrže kot pa se poišče sistematična rešitev, ki bi lahko nahranila lačno osebo. Dejstvo je tudi, da se iz naslova kapitala in človeškega pohlepa, hrana raje zavrže kot se lačnim ponudi brez plačila.

Ampak spremembe se dogajajo! Stvari se premikajo na boljše in da ne bomo v prispevku govorili samo o prehrambeni problematiki, bomo pozdravili pozitivne trende, ki se dogajajo na temu področju.

Francija je naredila velik korak, kjer z novo zakonsko ureditvijo neuporabljeno hrano iz trgovin razdelijo ustanovam, ki jo naprej posredujejo hrane potrebnim osebam.

 

V Sloveniji se je pojavila trgovina Robin Food s projekti Robin Food Market, Robin Food Caffe, Robin Food Zero Vaste ter Robin Food Catering, kjer užitno hrano pred iztekom roka ali s poškodovano embalažo, ki ni primerna za police rešijo pred smetnjakom, tako, da jo odkupijo od dobaviteljev ter prodajalcev in jo prodajo bistveno ceneje.

Za ljudi v stiski, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka se je za boj proti lakoti pojavila tudi Srčna kuhinja. To je projekt petih večjih humanitarnih organizacij, ki so se združile v humanitarni zavod Pod Strehco so.p. Samo v zadnjem letu so pripravili več kot 55.000 toplih obrokov s prispevki socialnih uporabnikov po 0.60 € in polno a še vedno precej ugodno ceno 3.5 €. Prevzeli in razdelili so več kot 122 ton donirane hrane.

Zaskrbljujoče je, da takšne projekte, ki bi jih ljudje morali pozdravljati kot nekaj dobrega in pot v pravo smer, komentirajo s popolnoma zgrešenimi izjavami. Ni vse belo in ni vse črno, to je jasno, je pa definitivno pot v pravo smer, ki tudi drugim (recimo upokojencem, ki so delali 40 let sedaj pa ne preživijo s pokojnino) omogoči za človeka dostojen obrok ali dostopno ceno za izdelek.

Upajmo, da se bodo v prihodnosti tudi Slovenija in ostale države zgledovale po Franciji in, da se bo pojavilo še več projektov, organizacij, trgovin, … ki bodo reševale hrano pred propadom in jo delile potrebnim. Hkrati upajmo, da ljudje tega ne bodo jemali kot potuho nekaterim, pač pa stvar, ki je za nas ljudi na tem svetu in prihodnje generacije nujno potrebna.

O komentarjev

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

PIŠITE NAM

Napišite vaše mnenje, komentar ali vprašanje glede spletne strani in odpisali vam bomo v najkajšem možnem času.

Sending

Za domače.si © 2019

ali

Prijavite se z vašimi podatki

ali    

Ste pozabili geslo?

ali

Create Account