Mesec je na polovici, položnice so se zbrale, treba jih bo plačati, od pokojnine pa tudi ni več ostala polovica, torej bo treba stiskati pas. Grem torej v trgovino, kupim fižol, krompir, čebulo in zelje, dobro poznani prodajalki pa razlagam, kako zelo sem si zaželel jote. Seveda sem si jo zaželel, ko pa za kaj boljšega ne bo denarja.

Odločim se podpreti domačega kmeta, zato želim izbrati domače proizvode. Ogledujem si krompir, izberem pakiranje, ki mi je bilo po izgledu nekako najbolj “domače”, prebrati deklaracije pa brez očal itak ne morem. Saj veste: takrat, ko očala najbolj potrebujete, so nekje doma, založene tako, da jih še sam komaj najdeš. Nadaljujem do zelja, a glej ga vraga, ni navadnega pakiranja v lončku, ampak v polivinilasti vrečki. Ker je na dokaj veliko napisano da je to 500g, vzamem dva, saj veste, ko je kriza, je pač treba bolj ljubiti zelje, kot meso. Vzamem še čebulo, ki je po videzu nekako najbolj spominjala na to, da je svojo mladost preživela nekje v okolici Ptuja. Odpravim se domov in začnem udejanjati svojo “mojstrovino”, ki naj bi se ji reklo jota. Najdem celo očala in tokrat z zanimanjem pogledam, koga sem danes podprl z delom svoje trdo zaslužene pokojnine. Pa vidim:

krompir in čebula iz Egipta, zelje iz Češke,na konzervi fižola pa piše Weise Bohnen. No, majčkeno drugače, a ker na tipkovnici ne najdem grške črke “beta”, ne morem zapisati nemškega ostrega “S”.

Razmišljam, kako naj sedaj napravim “domačo” joto, razmišljam pa tudi, kam in komu bo naš kmet prodal svoje produkte. Bolj ko razmišljam, manj sem pameten. Počasi si tudi svoje jote ne želim več tako zelo. V glavo mi šine res grda misel:

“Jeb*š državo, ki ne zna in noče poskrbeti za svojega kmeta, za svojega delavca, za svojega upokojenca. Zakaj jo potem sploh imamo?”

O komentarjev

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Za domače.si © 2024

PIŠITE NAM

Napišite vaše mnenje, komentar ali vprašanje glede spletne strani in odpisali vam bomo v najkajšem možnem času.

Sending

Vpišite se s svojimi podatki

ali    

Forgot your details?

Create Account