Pri bananah še gre, da brez vrečke na njo zalepimo etiketo, kaj pa pri drugem sadju in zelenjavi?
Ste se tudi vi kdaj vprašali ali res morate porabiti toliko vrečk za sadje in zelenjavo?

Naše navade so dan danes takšne, da vsak dan po potrebi kupujemo sadje in zelenjavo v trgovini, ker smo se malce razvadili in smo pozabili pridelke pravilno shranjevati. To početje nam je samoumevno kot nam je samoumevna vsa plastika, ki nas v obliki obliki embalaže spremlja na vsakem koraku našega vsakdana.

Isto kot nam je plastika samoumevna, so nam samoumevni tudi vsi plastični odpadki, ki jih na dnevni ravni proizvedemo.
Če plastičnih vrečk, ki jih prinesemo iz trgovine ne zbiramo in jih po navadi odnesemo med plastične odpadke, jih kar takoj vržemo v smeti ali še enkrat uporabimo kot vrečke za smeti za različne odpadke, ki končajo v vseh zabojnikih (med biološkimi odpadki, embalažo, papirom, …).

Pri tem, da se plastika ne razgraja in se količina odpadkov le veča, ni nič kaj presenetljivo dejstvo, da je kriza plastike enaka krizi podnebnih sprememb, saj plastika onesnažuje ves naravni sistem in posledično vse organizme na zemlji.

Vprašamo se lahko, če nam je mar kaj bomo pustili za sabo in kako bodo živele ter kaj jedle prihodnje generacije?

Žal je tako, da, kljub temu, da se ozaveščenost glede problematike s smetmi in plastiko kot globalnim problemom v zadnjem času izboljšuje, še ljudje na zemlji vedno uživamo brezskrbnost potrošnje in načina življenja, kot ga živimo in to vse do takrat ko se nas problem “vidno” ne dotika in začne vplivati na naše življenje.
V 2019 se obeta popolna prepoved brezplačnih nosilnih vrečk v trgovini, kar je spodbudna informacija, še vedno pa so pri tem izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana (sadje in zelenjava, mesni izdelki, …).

Da zmanjšamo ali se popolnoma izognemu kupovanju sadja in zelenjave v trgovinah se lahko naučimo kako pravilno hraniti sadje in zelenjavo, da ostane dolgo časa sveže in se raje odločimo za lokalnega ponudnika.

Pri tem bomo vedeli kaj kupujemo, podprli bomo domače ponudnike, zmanjšali bomo količino plastičnih odpadkov in si hkrati prihranili vsakdanje opravke ter čakanje v vrstah.

O komentarjev

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

Za domače.si © 2024

PIŠITE NAM

Napišite vaše mnenje, komentar ali vprašanje glede spletne strani in odpisali vam bomo v najkajšem možnem času.

Sending

Vpišite se s svojimi podatki

ali    

Forgot your details?

Create Account