Ljudje smo se znašli v trenutku, ki nas je opomnil, da ni vse samoumevno in le sapica virusa je bila potrebna, da se pokažejo slabosti kapitalizma in se življenje, ki ga poganja ustavi ter pokaže, da kljub zmožnostim nismo nadvrsta, ki bi krojila usodo zemlje, pač pa ravno obratno.
In kako to korono opažamo mi? Kot pravo jesensko vzdušje in to dobesedno. Prvi občutki so bili za marsikoga kot v filmu, ki se je iz zaslona preselil v naš resnični svet. Vse skupaj je podkrepila zmeda zaradi mešanih informacij, teorij zarot in preganjavica; stiska in negotovost tistih, ki delajo in tistih, ki zaposlujejo.
V drugem valu se stvari še stopnjujejo in stiska se veča, piko na i pa smo dosegli z maskami na odprtih javnih površinah.
Že v prvem valu virusa smo med večernim sprehodom opazili veliko večino prižganih luči po stanovanjih in hitro smo se lahko vprašali koliko energije se tukaj koncentrira in kaj bo to prineslo v naslednjem obdobju: od ljudi, ki ne morejo zdržati doma, ker so radi “leteči”, do tistih, ki imajo planirane dnevne aktivnosti za vsak dan in za pol leta vnaprej, do družinskih situacij, kjer so na plano prišli slabi odnosi, do … V glavnem se je za štirimi stenami dogajalo marsikaj – in to je bilo za pričakovati.
So pa tudi dobre stvari “jesenskega” vzdušja, saj je veliko ljudi srečnih, da lahko več časa preživljajo s svojimi bližnjimi in poglabljajo pristne odnose, hkrati se pozna tudi na porastu bodočih mladih mamic.
Obnašanje ljudi se je opazilo in se opazi tudi v trgovini, ko so ljudje nabirali zaloge za hude čase, v drugem valu pa se že pozna, da so nekateri posli padli v vodo, saj tudi kakšnega izdelka ne najdemo več med policami. Govora je tudi o možnem pomanjkanju, kar je bila tudi osnovna ideja za vzpostavitev skupnosti Za domače.
Idejno vprašanje je bilo:
- Se lahko zanašamo na uvoz, ko bodo (bog ne daj, je pa realno) enkrat police prazne? Smo sposobni poiskati hrano kako drugače, kot po liniji najmanjšega odpora vzeti iz police pridelek, ki raste tudi pri nas iz tretje države po nižji ceni brez kakršnega koli vprašanja zakaj je tako in zakaj je lokalno pridelana hrana dražja?
- Smo sposobni v stiski, ki lahko pride zase poiskati hrano in ali smo jo sposobni tudi deliti?
- …
Več informacij o ideji in projektu si lahko ogledate tukaj
Za boljšo uporabniško izkušnjo smo prav tako za vas prenovili in “osvežili” spletno stran Za domače in dodali funkcionalnosti, ki so prijazne in uporabne tako iskalcem lokalne ponudbe kot seveda tudi ponudnikom. Vabljeni, da podate mnenje o prenovi na zadomace@gmail.com
Korono? To pa bomo menda nekako že preživeli. Upamo samo lahko, da ne bo predolgo trajalo.