- Profil
Na kmetiji razvijamo dejavnosti na področju ekološkega kmetijstva v povezavi z varovanjem naravne in kulturne dediščine ter razvojem ponudbe ekološkega turizma. V bližini kmetije ni industrije, avtoceste ali kakšnega drugega onesnaževalca. Pridelujemo sezonsko domačo zelenjavo, na način zdravega in ekološkega kmetovanja – kot je bilo nekoč. Stremimo k temu, da sveža zelenjava – polna vitaminov in okusa, prispe v domove ljudi, v javne zavode namenjene otrokom, mladostnikom, starostnikom, kakor tudi v nekatere restavracije in gostilne, v najkrajšem možnem času, brez dolgih transportov in hladilnic. Obiskovalcem nudimo tudi ogled kmetije in pokušnjo naših pridelkov ter izdelkov.
Pridelki iz ekološke pridelave so pridelki najvišje kakovosti, saj so pridelani na popolnoma naraven način, v sozvočju z naravo in človekom.
Ekološka pridelava na kmetijskih zemljiščih temelji na:
- uporabi organskih gnojil za ekološko pridelavo;
- vzdrževanju optimalne oskrbljenosti tal s hranilnimi snovmi;
- pravilnem vrstenju kmetijskih rastlin (širok kolobar);
- vključevanju metuljnic v kolobar (detelje, grah, soja, fižol, …);
- vzdrževanju neprekinjene zelene odeje na njivskih površinah (setev dosevkov z globokim koreninskim sistemom in veliko organske mase);
- zbiri ustreznih vrst in sort rastlin, vzdrževanju ravnovesja populacij med plenilcem in plenom (npr. ličinke pikapolonic in uši);
- mehanskem varstvu gojenih rastlin pred njihovimi konkurenti.
Cilji kmetije
- nuditi ekološko zelenjavo skozi vse leto
- ohranjanje avtohtonih vrst zelenjave s pridelovanjem lastnih sadik
- razširitev ponudbe – pridelava novih pridelkov in kultur zaradi zagotavljanja ustrezne klime; ponudba
- zmanjšati občutljivost in odvisnost od vremenskih pojavov in tveganja pri pridelovanju kar zmanjšuje škodo na kmetijskih pridelkih;
- izboljšanje pogojev za pridelavo (uravnavanje zračne vlage, zagotavljanje opraševanja, zmanjšanje pripeke …) s čimer bi dosegli bolj bogat in kakovosten pridelek;
- zmanjšanje enostavnih ročnih opravil in uporaba zaposlenih pri višje dodanih delih (predelavi, trženju, razvijanju novih programov…)
- razbremenitev okolja z manjšo uporabo škropiv in manjšo porabo vode;
- povečanje tržnega deleža in višjo konkurenčnost.
- Tip ponudbe
- Kmetije in domačije
- Domača obrt
- Trgovine
- Vrsta ponudbe
- Sezonska ponudba
- Bio in Eko
- Domača pridelava
- Mnenja